Recomandare: A șaptea pecete

A șaptea pecete(suedeză: Det sjunde inseglet)

Det-sjunde-inseglet_poster_goldposter_com_4

Regizor: Ernst Ingmar Bergman

An apariție: 1957

Durată:96 minute

Limba originală: suedeză

„A șaptea pecete” e o alegorie cinematografică care îl are în centru pe om copleșit de neliniștile sale. E omul atins de revoltă, de întrebare și, mai ales, de o necruțătoare dorință de a trăi în numele adevărului. Desigur, oricât de naive și lipsite de speranță ar părea toate aceste frământări, acest film le-a exploatat și exemplificat într-un mod-profund, puțin spus.  Poetic, cu note de existențialism, macabru și, în același timp, rafinat, filmul acesta aproape bântuie și contestă, lasă în urma sa ambiguitate, dar, odată ce l-ai văzut, e imposibil să-l mai uiți în totalitatea vreodată(cel puțin, în cazul meu știu că așa va fi).tumblr_o2nhrw8hFE1qduh7lo4_1280

E primul film a lui Bergman care are acțiunea plasată în Evul Mediu-o perdioadă caracterizată prin multe incertitudini cu privire la problemele religioase. Este și primul lui film care se concentrează asupra unor probleme existențiale.  Personajele sunt măcinate de prezența ciumei, iar cruciadele domină.

“When you feel perpetually unmotivated, you start questioning your existence in an unhealthy way; everything becomes a pseudo intellectual question you have no interest in responding whatsoever. This whole process becomes your very skin and it does not merely affect you; it actually defines you. So, you see yourself as a shadowy figure unworthy of developing interest, unworthy of wondering about the world – profoundly unworthy in every sense and deeply absent in your very presence.”
― Ingmar Bergman

tumblr_nxeem1PRTk1rsyukao1_500

Filmul este o alegorie medievală, poetică, dramatică ce prezintă viața lui Antonius Block-un cavaler care este torturat de neîncredea în Dumnezeu, dar și de obsesia aproape naivă de a descoperi sensul vieții. La întoarcerea sa din cruciadă se întâlnește cu Moartea, căreia îi propune o partidă de șah care să-i ofere timpul necesar pentru a se redescoperi pe sine. Incertitudinea indusă de Moartea care începe să-l copleșească încet, îl chinuie și mai tare. Pofta lui de viața e cu atât mai mare acum, când e hotărât să afle Adevărul sau măcar o parte din el, să descopere un sens. Devastat de această necredință sfidătoare, devine din ce în ce mai ambițios, din ce în ce mai fascinant, aș putea spune, chiar dacă are limitele lui, ca și personaj.

 tumblr_nxph74Z5Vu1rsyukao1_500.jpg

Moarte e materializată în acest film, apărând sub înfățișarea unui mesager al necunoscutului. Este o apariție destul de umoristică, cu replici uneori ironice care emană o înfiorare neobișnuită, ceea ce face ca acest film să fie și mai sinistru, și mai fermecător. Viața este prezentată sub înfățișarea unui joc de șah în care, atât pesimismul, cât și speranța sunt factori esențiali. Fundalul medieval specific și coloana sonoră au făcut din acest film o adevărată capodoperă, din punctul meu de vedere.

tumblr_mvkghe1ukk1qzqju7o1_500.png

Bengt Ekerot(Moartea) și Ingmar Bergman pe platourile de filmare The Seventh Seal(denumirea în engleză a filmului)-1957

Acesta e un film care te poate oripila, dacă ești un fanatic, dar te poate și fascina, dacă nu refuzi să gândești. Este o reproducere medievală a problemelor actuale sub o înfățișare medievală, dar care păstrează același substrat, pentru că, așa cum a spus și Bergman, „cuvintele rămân aceleași”.

  • „Scopul meu a fost să pictez ca un zugrav din Evul Mediu, cu aceeași angajare obiectivă, cu aceeași sensibilitate și aceeași bucurie. Personajele mele râd, plâng, țipă, se tem, vorbesc, răspund, joacă, suferă, întreabă. Sunt terorizate de ciumă, de Ziua de Apoi, de Steaua care se numește Absint. Astăzi, temerile noastre sunt de altă natură, dar cuvintele rămân aceleași. Întrebarea persistă.” (Ingmar Bergman) (Cinemaa¦ un secol și ceva, 2002)

„A șaptea pecete” este un film cu accentele unei piese de teatru care prezintă omul consumat de neputințe și întrebări strămoșești. Este mai degrabă un film care prezintă esența divinității, nu neapărat religia ca atare. Se concentrează pe dezbaterea rolului lui Dumnezeu și al religiei în inima omului, în interiorul societății, pe relația om-Dumnezeu. tumblr_o2nhrw8hFE1qduh7lo7_1280

Vă las la final ceva ce se potrivește perfect cu acest film:

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s