Top 24 cărți din wishlist a căror copertă îmi place

Azi vom vorbi puțin despre coperțile unor cărți care au reuși să-mi atragă atenția.Rectific, voi vorbi. Știți voi…eu, singură ca de obicei. Bineînțeles că dacă binevoiți și voi să intrați în discuție, nu mă supăr, chiar vă aștept. Revenind..nu obișnuiesc să judec o carte după coperta ei, ar fi ceva mediocru venit din partea mea, dar nici nu neg o copertă bună atunci când o văd, pentru că ar fi la fel de mediocru. Știm cu toții că exteriorul unei cărți nu reflectă întotdeauna interiorul și că, de multe ori, o carte cu o esență banală sau chiar mai rău de atât se poate ascunde după o copertă ganială sau invers. Când vreau o carte, nu coperta e factorul principal care-mi fixează atenția asupra ei, dar e totuși unul dintre factorii secundari(ca să spun așa). Nu pun un preț exagerat de mare pe coperțile cărților, fapt pentru care majoritatea romanelor care mi-au plăcut cel mai mult nu au tocmai o copertă prea atrăgătoare. Totuși, pentru că o copertă are un impact vizual aprofundat, uneori chiar halucinant, m-am gândit să aleg 24 cărți din wishlist(din lista cărților pe care vreau să le citesc) a căror copertă îmi place și să le asez în ordinea preferințelor mele în ceea ce privește esteticul exteriorului. Până la urmă, coperta unei cărți e primul contact al romanului cu cititorul.

24-Moștenirea ucigașă-Gareth P. Jones

Această copertă pare să reflecte destul de bine interiorul cărții, având o înfățișare ce împletește umorul negru cu aviditatea și râvnirea personajelor.

satcover

23. Soldați ai terebentinei-Răzvan T.Coloja

O copertă care dezvăluie și transmite nostalgia adolescenței, misterul și echivocitatea fiind aprofundate cu ajutorul culorilor reci care predomină.

satcover

22- Caietul Roxanei și alte jurnale-Ștefan Bolea

Coperta infățișează demența adolescentină, care este ilustrată de accentele horror prezente pe alocuri.

satcover

21. Prințul din negură-Carlos Ruiz Zafon

O copertă vibrantă  în care misterul, dominarea și teama ajung să devină una și aceeași.

satcover

20. Zei Americani-Neil Gaiman

Aceasta este o copertă cu un caracter impunător, fulgerul care este unul dintre elementele principale evocând supremația, așadar omnisciența, ideea de zeu.

satcover

19.Memoriile domnului Roșu-Celestin Cheran

Exteriorul acestei cărți ilustrează introversiunea care pare a fi desprinsă din esența personajelor. E o copertă în care ambiguitatea și palpabilul ajung să se amestece într-un mod armonios.

satcover

18. Sufletul împăratului-Brandon Sanderson

Sobrietatea, tenacitatea, neînfricarea, atitudinea impunătoare și enigma sunt elementele componente principale care reies din structura aceastei coperți.

satcover

17- Anamneza-Ana Săndulescu

O copertă din care reiese o stare amnezică ce exprimă iluzia unei liniști interioare creată de propriile trăiri și gânduri.

satcover

16- AntiZeu-Ștefan Bolea

În componența acestei coperți, sacrificiul se împletește cu puritatea, ilustrând, într-un fel, efectele unei răzvrătiri sau chiar răzvrătirea în sine.

satcover

15-…și la sfârșit a mai rămas coșmarul-Oliviu Crâznic

Cu o înfățișare gotică, enigmatică, care pune în prim plan moartea, sacrificiul, iluzia, cu un caracter predominant în influențe horror, coperta aceasta pare a fi însăși esența cărții.

satcover

14-Mamifer-Ana Barton

Legătură dintre titlu și reprezentarea coperții este prezentată în echilibru, aceasta ilustrând persistența, subtilitatea și fexibilitatea cărții.

Coperta_Mamifer

13. Seria Temeraire(Dragonul Maiestății SaleTronul de JadRăzboiul Pulberii Negre)

Coperta este factorul care trădează caracterul fantasy al acestor cărți. Coperta este cea care exprimă, aparent,  sângele, vigoarea și rezistența cuvintelor ce ies dintre paginile lecturilor.

satcover

19

Coperta_Mamifer

12,50-Pervertirea ediția 2012– Cristina Nemerovschi

Singurătate, revoltă, decăderea urmată de un avânt amplu, apoi decrepitudine iar și hotărâre. Asta pare să zică și să ascundă coperta acestei cărți.

5

12-Pervertirea-Cristina Nemerovschi ediția 2013

Coperta cărții Pervertirea(ediția 3013), chiar dacă nu pare, are o însuflețire mai amplă decât cea a primei ediții. Aceasta exprimă speranță, stabilitate, pustietate și integralitate.

cats

11-Copiii Întunericului-Lavinia Călina

Coperta acestei cărți este una elegantă, impresionantă, misterioasă, creativă și delicată, reprezentând puterea, războiul, moartea și enigmele întunericului.

cats

10-Love letters to the dead-Ava Dellaira

La prima vedere pare o copertă relativ banală pentru gusturile mele chiar și din perspectiva mea. Însă, observarea ei mai detaliată m-a făcut să realizez că exteriorul acestei cărți reprezintă trecerea de la o absență profundă, la o răceală afectivă, urmată de o ușoară calmare mentală, încheiată cu conturarea clarității gândirii, așa dar pare, într-un final, a fi pe placul meu.
cats

 9- Theoria-Ștefan Bolea

Aceasta este, din punctul meu de vedere, o copertă halucinantă în care accente ale expresionismului și ale suprarealismului ies parcă din tiparele clasice și se amestecă între ele, doar că abordând de acestă dată o nouă înfățișare.
stefan-bolea-theoria

8-Anotimpul Pumnalelor-Șerban Andrei Mazilu

Această copertă învăluită într-un mister haotic exprimă o dorință acerbă de luptă, conturând dinamismul abundent care pare să fie ascuns în interiorul cărții.

stefan-bolea-theoria

7-Malad-Alexandru Voicescu

Sobră, dar în același timp complexă, coperta cărții Malad transmite o durere de o frumusețe aproape uluitoare, evocând un mister halucinogen chiar.

cats

6-Triologia Bartimaeus- Amuleta din SamarkandOchiul golemuluiPoarta lui Ptolemeu-Jonathan Stroud

Acestea sunt unele dintre cele mai geniale și tipice coperți pe care le-am întâlnit până acum la niște cărți fantasy. Din perspectiva mea, coperțile care au apărut la noi sunt mai bune decât cele originale, însuşirile lor mitologice aprofundându-le farmecul.

amuleta-din-samarkand-bartimaeus-vol-1_1_produs

ochiul-golemului-bartimaeus-vol-2_1_produs

poarta-lui-ptolemeu-bartimaeus-vol-3_1_produs

5-Pădurea Norvegiană-Haruki Murakami

Șimplitatea este însăși farmecul ei. Nu pare nimic ambiguu, nimic nesigur, este prezentată doar o pădure norvegiană, după cum spune și titlul și, totuși, parcă e ceva mai mult decât atât. E frig. Răceală. Moarte. E delir.

ochiul-golemului-bartimaeus-vol-2_1_produs

4,50- Tronul de cleștar– Sarah J.Maas

Ediția nouă a acestei cărți, la fel ca și Pumnalul Anotimpurilor, exprimă însuflețirea unei lupte, dar torodată și farmecul care este ascuns în rigiditatea feminină, puterea, perseverența și convingerea.

51

4- Trebuie să recunosc că prima variantă a acestei cărți îmi place mai mult decât cealaltă, datorită acurateței și sentimentului de pericol pe care le emană.11219635_1457202684601435_9029533558140963517_n

3-Daughter of Smoke & Bone-Laini Taylor

De când am văzut prima dată această copertă-asta în urma cu ceva timp-știu că aproape m-am îndrăgostit de incertitudinea, enigma și structura ei. E superbă.

poarta-lui-ptolemeu-bartimaeus-vol-3_1_produs

2-Hollow City-Ransom Riggs

Aceasta mi se pare coperta care se apropie cel mai mult de definiția „perfecțiunii”. Cu accente horror, cu un caracter arhaic care face cartea să pară mai mult un obiect secular,nu un simplu roman contemporan, cu jocurile de umbre, cu grafica…cu esența.Ceva cu adevărat impresionant, din punctul meu de vedere.
amuleta-din-samarkand-bartimaeus-vol-1_1_produs

1.Divina Commedia-Dante Alighieri

Surpinzător, nu? Probabil, pentru că nu am pomenit nimic de această operă de artă, de suprema și absolut tulburătoarea(parcă fac reclamă la detergent de vase) lucrare a lui Dante Alighieri. Aș renunța la un plămân, un rinichi și orice altceva doar ca să am șansa să ating măcar o dată varianta originală a acestei capodopere. Și, având în vedere că aici vorbesc despre ea, coperta, ei bine, coperta este cu adevărat superbă.

amuleta-din-samarkand-bartimaeus-vol-1_1_produs

Și nici varianta(bine, una dintre variantele) apărute la noi nu arată rău, nu arată rău deloc.

poarta-lui-ptolemeu-bartimaeus-vol-3_1_produs

P.S: Tot ceea ce am spus mai sus a fost și este strict viziunea mea. Coperta unei cărți este, la fel ca orice manifestare a artei, interpretabilă.

 

Advertisements

3 Comments

Filed under Uncategorized

3 responses to “Top 24 cărți din wishlist a căror copertă îmi place

  1. Pingback: Noutăți în blibliotecă #5,1 | Just another fantasy world

  2. Pingback: Scurte #412 | Assassin CG

  3. Pingback: Scurte #429 | Assassin CG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s