Colțul prăfuit #6 Coșmarul-Henry Fuseli

Coșmarul(The Nightmare)-Henry Fuselitumblr_nqokxm0nhE1s5zqglo1_500An: 1781

Curent artistic: Romantism

Despre tablou:

Pictura a devenit faimoasa de la prima sa expoziție care a avut loc în 1782 la „Royal Academy” din Londra. Datorită faimei acesteia, Fuseli a mai pictat încă trei versiuni ale tabloului.

Scurtă descriere:

„Coșmarul” oferă simultan imaginea unui vis -indicând efectul coșmarului pe femeie-și o imagine în vis-portretizând simbolic viziunea somnului. Acesta prezintă o femeie care doarme dreaptă cu capul atârnând peste capătul unui pat, expunându-și gâtul lung. Ea este surmontată de un incubus. Femeia pare lipsită de viață și, întinsă pe spate, adoptând o poziție despre care se crede că încurajează coșmarurile.Dintr-o deschizătură făcută între draperii, se poate observa capul unui cal cu ochi îndrăzneți și caracteristici.

Interpretări:bookpic-5-miss-peregrine-85021

Criticii contemporani găsesc de multe ori această pictură scandaloasă, datorită temei sale cu caracter sexual. Cu câțiva ani înainte de a picta „Coșmarul”, Fuseli s-a îndrăgostit pasional de o femeie numită Anna Landholdt, în timp de călătorea de la Roma la Londra. Landholdt a fost nepoata prietenului său, fizionomistul elvețian, Johann Kaspar Lavater. Fuseli i-a scris fanteziile sale lui Lavater în 1779:

„Last night I had her in bed with me—tossed my bedclothes hugger-mugger—wound my hot and tight-clasped hands about her—fused her body and soul together with my own—poured into her my spirit, breath and strength. Anyone who touches her now commits adultery and incest! She is mine, and I am hers. And have her I will.…”

Cererea în căsătorie pe care Fuseli i-a propus-o lui Landholdt a fost respinsă de către tatăl fetei. În orice caz, dragostea lui Fuseli părea să fie neîmpărtășită, Landholdt căsătorindu-se după cu un prieten de familie. „Coșmarul”, așa dar, poate fi interpretat ca o portretizare personală a aspectelor erotice ale unei iubiri pierdute.

Părere proprie:

Personal, pictura mi se pare una impresionantă și, totodată, halucinantă.

Cel mai mult îmi place varianta aceasta:

cats

Advertisements

Leave a comment

Filed under Colțul prăfuit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s