Interviu cu Ștefan Bolea #trăieștefantastic

Astăzi, datorită unui interviu luat în cadrul campaniei Citește românește, îl vom cunoaște mai bine pe Ștefan Bolea .11303690_945072382254303_1878459430_n

5119595

Ştefan Bolea (n. 1980, Baia Mare) este doctorand la Facultatea de Litere din Cluj și doctor în filosofie (2012). Este dublu licenţiat în Filosofie şi Studii Europene şi absolvent al unui Master de Studii Americane, bursier Yggdrasil la Universitatea din Oslo şi bursier DAAD la Universitatea Ludwig-Maximilian din München. În prezent, este redactor-şef al e-revistei culturale EgoPHobia.

Printre lucrările sale de filosofie amintim: Ontologia negaţiei, Casa Cărţii de Ştiinţă (2004),Introducere în nihilismul nietzschean, Aius (2012), Existenţialismul astăzi, Herg Benet (2012). A publicat patru volume de versuri, Război civil, Vinea (2005), Noaptea instinctelor, Brumar (2009), Gothic, Herg Benet (2011), AntiZeu, Herg Benet (2014), dar și proză: Caietul Roxanei, Herg Benet (2013).

A publicat poeme, proză şi recenzii în revistele „Apostrof”, „Cultura”, „Tribuna”, „Steaua”, „EgoPHobia”, „Poezia”, „Euphorion”, „Poesis”, „Respiro”, „Sisif”, „Tiuk”, „E-Leonardo”, „LiterNet”, „Contrafort”, „Suspans”, etc. şi articole de specialitate în revistele „Philosophy Now”, „Filosofisk supplement”, „Transdisciplinarity in Science and Religion”, „Caietele Echinox”, „Studia Philosophia”.

A obţinut şaisprezece premii şi distincţii la concursuri naţionale de poezie. A fost, de asemenea, de trei ori finalist al Festivalului de Poezie „Prometheus”. Cărţile sale au fost analizate în volumul Ştefan Bolea – În apele grele ale Rechinului, Junimea (2010), editat de Ormeny Francisc. Textele sale au fost traduse în engleză, germană, franceză şi portugheză.5119595

*In primul rând, te rog să începi cu o scurtă prezentare ca să afle mai multe despre tine și cititorii. Deci cine ești tu, Ștefan Bolea?

Ca să răspund ca Sartre sau ca Iago, I am not what I am.23603312

1. Cum e să fii filosof în România anului 2015? Mai citește cineva filosofie? Mai are ecouri în generația actuală?
Nu prea mai citește nimeni nici poezie și totuși vezi, avem mulți poeți.

2. Ce te-a determinat să alegi filosofia? Regreți?
Când eram mic voiam să fiu Cioran. M-am apucat la 15 ani de filosofie. Regret că n-am făcut-o mai devreme. La 17 ani eram — oarecum — deja format sau — în orice caz — programat, presetat.

3. Cine sunt mentorii tăi în ceea ce privește filosofia?
Schopenhauer, Nietzsche, Cioran, Kierkegaard, Heidegger, Deleuze, Baudrillard. În momentul de față mă atrage filosofia literaturii: cum ar fi să avem o critică literară conceptuală? Să-l citim pe Wilde prin Kierkegaard și Rimbaud, pe Maupassant prin Schopenhauer și Darwin, etc.16126937

4. Ai putea să ne spui ce înseamnă scrisul pentru tine?
O eliberare, secunda când se oprește roata lui Ixion.

5. Proză sau poezie?
Poezie.23603312 (1)

6. Care este mesajul principal al creațiilor tale? Crezi că acestea au fost simțite de către public așa cum ți-ai dorit?
Întotdeauna există un decalaj între scriitor și public. Scriu din ce în ce mai mult pentru propria transformare. Mesaj: Metallica said it better — 2 live is 2 die.

7. În care dintre volumele tale ai pus cel mai mult din tine?
Gothic.http://www.hergbenet.ro/carte/gothic-stefan-bolea

9. Crezi că literatură noastră contemporană evoluează în bine? Susții campania Citește Românește. Ca om de cultură, cum vezi tu evoluția lecturii și culturii românești contemporane?
Dintr-o perspectivă, cultura noastră este în ascensiune — de pildă în anii ’90 aveam bibliografii enorme, goluri imense în bibliotecă pe care acum le-am umplut. Hurakami și Eco sunt uneori traduși în română înainte de a fi editați în America. Din cealaltă, se citește din ce în ce mai puțin și mai prost.12332454
10. Citești numai cărți de specialitate sau și beletristică? Ce genuri de cărți preferi? Care sunt autorii tăi preferați din toate timpurile? Dar autorii tăi contemporani preferați?
Citesc în general filosofie, poezie și proză dar nu evit nici alte genuri: critică literară, istoria artei, ocultism, fantasy, etc. Nietzsche mi se mare imposibil de transcens în filosofie, în poziție simetrică în istoria poeziei aflându-se Baudelaire. Autori preferați: la poezie — Sorin-Mihai Grad, care pregătește un volum secund de versuri bestial, la proză “realistă” — Cristina Nemerovschi care mai ales în prima parte din Sânge satanic și în Nymphette_Dark 99 ajunge în teritoriul nihilist, în crucible-ul infernal în care se simte cel mai bine eul auctorial din poemele mele; Răzvan T. Coloja care în Recolta roșie și Soldați ai terebentinei ne face să ne imaginăm cum ar arăta personajele lui Clevenger sau Plahniuk dacă ar citi LaVey, s-ar droga cu prena și ar asculta Black Metal; la proză “fantasy”;— Oliviu Crâznic și Șerban Andrei Mazilu care sunt, de departe, regii fantasy-ului românesc; rămâne să se încoroneze singuri prin capodoporele care sălășluiesc în ei și care sunt presimițite în primele lor scrieri.11061336_929497383776945_7178982371845318412_n

8. Dacă ar trebui să prezinți cuiva volumul tău Theoria apărut la Crux Publishing, ce i-ai spune unui cititor care nu te cunoaște? Cum l-ai atrage spre acest volum de eseuri?
Theoria înseamnă văz. I-aș spune că e orb și nu-și dă seama de asta.http://cruxed.ro/product/theoria/

9. Scrii despre foarte multe referințe culturale în volumul Theoria (filme, muzică, poezii, romane, ale cărți): zi-ne un pic despre hobby-urile unui filosof. Ce muzică asculți, ce filme îți plac, ce alte pasiuni ai?
Ascult Gothic Metal (Tiamat și Moonspell sunt formațiile mele preferate) și muzică clasică (mai ales teritoriul romantic dintre Beethoven și Bruckner). Filme: Melancholia, Antichrist, Fight Club, Se7en, Matrix 1, Snatch, Equilibrium, Interview with the Vampire, Legends of the Fall, Devil’s Advocate, Total Eclipse, Vanilla Sky, Clouds of Sils Maria, Addiction, Nosferatu, Faust, Metropolis, M, Dr. Mabuse, Dracula, 300, Evil, Wild Strawberries, Ordet, etc. Seriale: Hannibal, Penny Dreadful, True Detective, Carnivale. Îmi place mult baschetul și am suferit teribil când Cleveland a fost răpusă în finala Nba. De asemenea, îi consider pe Lebron James și pe Shaquille O’Neal surse de ispirație personală și modele perene. În plus am un fox terrier (Frodo) care mi se pare mai inteligent ca mulți dintre cunoscuții mei.12332597

10. Povestește-ne despre revista culturală EgoPHobia. Când s-a născut, ce planuri de viitor aveți, cum alegeți textele pe care le publicați acolo și către ce vă îndreptați?http://egophobia.ro/
Primul număr l-am scos în 2004. Ținând cont că e un proiect care se bazează pe voluntariat și că profitul nostru în 11 ani e echivalent cu zero sunt recunoscător că existăm și încă avem planuri mari. Ne-am focalizat când pe poezie, când pe Steampunk, când pe proză scurtă: acum vrem să explorăm filonul fantasy.

11. După ce ai publicat atât de multe cărți și ai fost tradus, ba chiar s-au scris cărți despre tine, cum te-ai hotărât să colaborezi cu o editură nou – înființată – Crux Publishing? Ce te-a convins să lucrezi cu ei deși ei erau debutanți iar tu consacrat?http://cruxed.ro/
Cred în această editură pentru că i-am cunoscut pe artizanii ei care sunt niște personalități deosebite. Nu mă consider consacrat — mai am mult de mult de lucru până când să dau o carte mare.

12. Din câte am văzut ai o înclinație spre literatura fantasy, spre dark, spre gotic… Te-ai gândit să scrii și tu literatură fantastică, poate, sau cine știe, un roman polițist, un horror, o poveste de dragoste?
Printre proiectele mele sunt: un roman “realist” cu un adolescent nihilist și genial care dă foc la liceul lui și un roman fantasy despre niște preoți asasini care se ascund in plain sight prin Cluj. Nu știu când le voi scrie pentru că deocamdată a doua teză de doctorat îmi ia 80% din timp.cop Bolea.indd

Îi mulțumesc lui Ștefan pentru timpul acordat întrebărilor mele și pentru răspunsurile interesante oferite.

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Interviuri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s