Colțul prăfuit #5 Guernica-Pablo Picasso

Guernica-Pablo Picasso

http://www.museoreinasofia.es/coleccion/obra/guernica

An: 1937

Curent artistic: Cubism

Informații:

Guernica este o pictură de 349,3 x 776,6 cm realizată în 1937 de pictorul Pablo Picasso. Aceasta este dedicată orașului basc Guernica, bombardat de aviația germană în timpul războiului civil din Spania. Pictura, care utilizează o paletă de gri, negru și alb, este cunoscută ca una dintre cele mai tulburătoare și puternice picturi cu teme „anti-război” din istorie. Situându-se la 3,49 metri inaltime si 7.76 metri lățime, pictura arată suferința oamenilor, animalelor, precum și clădiri smulse de violența și haosul bombardamentului.

Guernica a fost expusă la Parado, după revenirea acesteia în Spania, în urma restaurării democrației, dar aceasta a fost mutată la Museo Reina Sofia, unde a fost găsit un spațiu expozițional mai mare pentru imensa pânză.

Această operă marchează începutul angajării politice a artistului.

Pablo Picasso:

Portrait_of_Pablo_Picasso,_1908-1909,_anonymous_photographer,_Musée_Picasso,_Paris..

Pablo Picasso fost un artist plastic spaniol. Picasso nu s-a putut mulțumi în viață cu un singur rol. Va juca multe, reale și imaginare, dar pe toate cu aceeași pasiune. A fost andaluz și catalan, spaniol și francez. A fost un copil genial, la Paris un străin “iresponsabil”, din cauza căruia însă cartierul Montmartre a intrat în legendă. A fost un amant pasional, soț și tată. Dar mai presus de orice, a fost cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea, unul dintre marii maeștri ai penelului, care a rupt definitiv cu convențiile stilului iluzionist și figurativ, dominant încă din perioada Renașterii. Așa cum tablourile cubiste au descompus realitatea, și opera lui Picasso este o oglindă care permite urmărirea artei în secolul al XX-lea și totodată viața particulară a artistului. Pânzele lui ne amintesc de un jurnal intim care glorifică frumusețea și eroismul femeilor iubite. Optzeci de ani de activitate artistică – pictură, sculptură, poezie,desen,grafica,ceramica reflectă multilateralitatea creației lui Picasso care trăiește pentru artă și prin artă.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Colțul prăfuit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s