Colțul prăfuit #1 Witches’ Sabbath(Sabatul vrăjitoarelor)- Francisco Goya

Arta ne face să simțim și să ne simțim-cel puțin pe mine-. Din cauza faptului că iubesc tot ceea ce ține de artă, m-am hotărât să creez o nouă rubrică în care să postez săptămânal câte o pictură sau o sculptură cu câteva informații generale despre ea. Știu că probabil blogul acesta ar fi trebuit să fie doar despre cărți, dar eu vreau să fie ceva mult mai mult, să fie ceva diferit, ceva care nu lasă arta să se estompeze.

Witches’ Sabbath(Sabatul vrăjitoarelor)- Francisco Goya

13423_900635429996474_1987741482566452240_n

Curent artistic: Romantism

Scurtă descriere: 

În acestă pictură este ilustrat diavolul sub forma unui țap. Acesta este înconjurat de un grup de vrăjitoare într-un cadru arid sub lumina unei semiluni.  El are două coarne mari încoronate cu o coroană din frunze de stejar. Țapul conduce adunarea vrăjitoarelor precum un preot la o ceremonie de inițiere, inversând însă gesturile rituale. În tablou se mai pot observa scheletele a doi copii.

Francisco José de Goya y Lucientes 13423_900635429996474_1987741482566452240_na fost un important pictor și creator de grevuri spaniol, la răspântia secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. La un secol după Velazquez și cu un secol înainte de Picasso, Goya este punct de referință pentru două veacuri de pictură spaniolă. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curții regale, la fel ca și mulți alți pictori ai secolului al XVIII-lea. Ar fi rămas probabil creator al unei picturi liniștite, echilibrate, dacă nu s-ar fi îmbolnăvit: surzenia îl izolează de lume și îl eliberează de convenția picturii oficiale. La aproape cincizeci de ani, Goya pornește într-o incursiune în străfundurile misterioase și zbuciumate ale sufletului omenesc. Ochiul lui sarcastic, demascator, nu iartă pe nimeni.

1 Comment

Filed under Colțul prăfuit

One response to “Colțul prăfuit #1 Witches’ Sabbath(Sabatul vrăjitoarelor)- Francisco Goya

  1. Îmi place rubrica, e un deliciu orgasmic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s