Colțul prăfuit #1 Witches’ Sabbath(Sabatul vrăjitoarelor)- Francisco Goya

Arta ne face să simțim și să ne simțim-cel puțin pe mine-. Din cauza faptului ca iubesc tot ceea ce ține de artă, m-am decis să deschid un nou meniu în care să postez săptămânal câte o pictură sau sculptură, adăugând și câteva informații esențiale despre ea. Știu că probabil blogul meu ar trebui să fie doar despre cărți, dar eu vreau să fie ceva mai mult, să fie ceva nou, ceva care nu lasă arta să se estompeze.

Witches’ Sabbath(Sabatul vrăjitoarelor)- Francisco Goya13423_900635429996474_1987741482566452240_n

Curent artistic: Romantism

Descriere:

În această pictură, diavolul este ilustrat sub forma unui țap. Acesta se află în centrul imaginii și este încojurat de un grup de tinere vrăjitoare într-un cadru arid sub lumina lunii. Țapul are coarnele mari încoronate cu o coroană din frunze de stejar. El se comportă precum un preot la o ceremonie de inițiere, inversând însă gesturile rituale. Scheleții altor doi copii se pot observa în tablou.

Francisco Goya:

13423_900635429996474_1987741482566452240_n

Francisco José de Goya y Lucientes  a fost un important pictor și creator de grevuri, spaniol la răspântia secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. La un secol după Velazquez și cu un secol înainte de Picasso Goya este punct de referință pentru două veacuri de pictură spaniolă. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curții regale, la fel ca și mulți alți pictori ai secolului al XVIII-lea. Ar fi rămas probabil creator al unei picturi liniștite, echilibrate, dacă nu s-ar fi îmbolnăvit: surzenia îl izolează de lume și îl eliberează de convenția picturii oficiale. La aproape cincizeci de ani, Goya pornește într-o incursiune în străfundurile misterioase și zbuciumate ale sufletului omenesc. Ochiul lui sarcastic, demascator, nu iartă pe nimeni.

Advertisements

Leave a comment

May 23, 2014 · 6:51 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s