Recenzie- Luminile Nordului (PHILIP PULLMAN)

 Luminile Nordului – Philip Pullman (primul volum al triologiei Materiile Întunecate)

2542

Copertă: 5/5 La început nu înțelegeam ce e cu „busola” aia, dar după ce am parcurs apropae jumătate din carte mi-am dat seama.

Copertă Originală : 5/5

2542

Sinopsis: Am găsit două descrieri, cartea fiind tradusă la mai multe edituri. Eu o am de la Arthur.

1.

O lume în care sufletul oamenilor se află în afara corpului, o lume populată de vrăjitoare, urși cu armură și în care o substanță misterioasă, numită Praf, îi uimește pe unii și îi înspăimântă pe alții – acesta este universul Lyrei Belacqua, eroina Luminilor Nordului.

Fata pornește la doar unsprezece ani în cea mai mare aventură a vieții sale, spre tărâmul întunecat și magic al Nordului, ca să-l salveze pe Roger, cel mai bun prieten al ei. Fără știrea Lyrei însă, rolul pe care-l are de jucat e mai mare de-atât: călătoria ei devine poveste și povestea legendă, pentru că, de deciziile pe care le va lua, depinde însăși soarta lumii.

Această poveste captivantă despre prietenie și curaj, prima parte a trilogiei Materiile întunecate, a fost tradusă în zeci de limbi și reeditată de zeci de ori.  -Această o am eu pe spatele cărții. Atunci când am citit-o mi-am format  o părere muult mai diferită despre carte. Mi-am imaginat că o altă poveste, o altă lume. Nici nu îmi trecea prin cap că povestea din mintea mea, nu se va lega cu povestea scrisă de autor.

  1.  „Povestile sunt lucrul cel mai important din lume. Fara ele am inceta sa mai fim oameni.“ (Philip Pullman) Praful este viu si are un secret, intunecat si trist. Copii care dispar. Daimoni care insotesc oamenii ca niste umbre si iau chipul emotiilor lor. O calatorie spre Nordul indepartat. Alethiometrul – aparatul care masoara adevarul din fiecare lucru. Aurora Boreala, taine stiintifice si magice, ursi in armura… toate acestea intr-o fantezie in care Lyra Belacqua si daimonul sau – Pantalaimon – pleaca spre Nord pentru a afla secretul Prafului si pentru a-si salva prietenul. Daca exista o alta lume, dincolo de Luminile Nordului, daca ea este buna sau rea, daca Lyra o va descoperi, doar Praful poate sa o spuna. Urmeaza Praful! -Pot spune că acestă descriere se potrivește mult mai bine cărții și spune mai concret despre ce e vorba în carte.

Părerea mea:

Nicio secundă nu mi-a trecut prin minte că o să iubesc acestă carte atât de mult. A ajuns să-mi placă la fel de mult ca Divergent sau Instrumente Mortale. Lumea creată  de autor m-a fascinat. Apreciez originalitatea poveștii. Adică de lumi paralele în spatele unor uși, dulapuri, cărți, în fundul oceanelor și mai știu eu unde, am auzit, dar de alte lumi care apar în interiorul Aurorei Boreale nu. E o poveste de vis, o carte genială. Au fost pasaje în care aveam impresia că citesc un roman polițist, nu o carte fantasy. Au fost momente în care am citit de două ori un pasaj, pentru că nu-l înțelegeam. Nu am înțeles majoritatea decizilor  grăbite și fără sens pe care le luau personajele la început. Apoi, după ce am pătruns mai adânc în carte, după ce am început să înțeleg mai bine, totul a prins contur și începeam să înțeleg acele decizii, aparent, fără sens. Cu cât mă apropiam de final, cu atât cartea începea să dezvăluie tot mai mult secrete. Nu m-am plictisit nicio secundă. Fiecare acțiune, decizie, urmare m-a luat prin surprindere. A fost foarte, foarte mult suspans care nu se mai termina. Acestă carte nu e ca restul cărților fantasy. Majoritatea când aud de acest gen se gândesc la povești de copii mici și nu le acordă o șansă. Eu, pot spune că sunt mândră că i-am acordat-o, pentru că e mai mult decât o simplă carte fantasy. Am devorat-o, am citit-o mai repede decât mi-am putut imagina. M-a năucit, m-a zăpăcit, m-a derutat, m-a amuzat și…aproape că m-a făcut să plâng. Dar nu a fost deloc o lectură „ușoară”. E prea departte de acest cuvânt. Mi-a transmit atâtea sentimente chiar dacă a fost povestită la persoana a III-a . A fost combinația perfectă între acțiune, aventură și fantasy.

Personaje: Lyra, fata în jurul căreia s-a învârtit toată acțiunea. E un caracter minune, un caracter cu caracter (ce ciudat sună asta). A fost conturată mult mai bine decât multe personaje din alte cărți comerciale. Cu o mulțime de defecte, dar cu un curaj nemaîntâlnit și cu un talent de a intra în belele mereu, fata pornește către Nord, locul unde a visat din totdeauna să ajungă. Dar nu pornește într-o expediție, așa cum se aștepta ea mereu să fie, ci într-o misiune de salvare. Dar până la acea expediție acțiunile nu stau pe loc, iar sfârșitul cărții depinde de începutul ei. Asftel încât fata a fost nevoită să-și amintească cuvintele profesorului ei, pentru că, la un moment dat erau singurul lucru care o putea salva.

Și ce dacă are 11 ani? și ce dacă nu se pune accent pe romantism și mai știu eu ce?Nici nu are nevoie de așa ceva. Povestea e completă și fără.

Sfârșit : După ce am citit cartea mi-am dat seama că…VREAU și eu un daimon. Adică poate am, dar e invizibil :)) . Ok, ok, termin cu prostiile. Da, după cum am spus, carte e genială. Are de toate, are prea multe. E o poveste încâlcită cu muuulte răsturnări de situații pe care o s-o iubiți de la prima pagină. La mine a fost dragoste la primul cuvânt.  ^_^. Abia aștept să apară și celelalte două volume, deoarece sfârșitul m-a lăsat cu o mulțime de semne de întrebare și aprope cu o lacrimă, aprope. E mult prea genială ca să n-o citiți.

Vă las și un trailer care nu se compară cu cartea, dar respectă acțiunile ei.

Advertisements

2 Comments

Filed under Recenzii

2 responses to “Recenzie- Luminile Nordului (PHILIP PULLMAN)

  1. Foarte frumoasa recenzia!!

  2. Pingback: Top 5 Wednesday-cărți citite în 2014 | Just another fantasy world

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s